På gränsen – Vad händer med Fringe?

Fringe är min favoritteve just nu, i väntan på en ny vända Doctor Who. Jag har gillat Fringe från den första Arkiv X-liknade säsongen och seriens framtid har vart en minst lika stor nagelbitare som seriens rafflande bågar*.

Om vi ser till seriens handling har det gått från ett klassiskt veckans monster upplägg där vi bland annat fick jaga bankrånare som kunde gå igenom väggar och möta den fantastiske ödlepojken till ett virrvarr av tidsresor, maskiner som kodar om själva verkligheten och minst tre sorters dubbelgångare.

I vår värd är historien en annan. Fringe fick den ökända sändningstiden på Fox som kalls “Friday night death slot” en sändningstid som ger teveserier så usla tittarsiffror att de läggs ner lagom till sommaren. bara Arkiv X höll sig flytande på fredagskvällarna tack vare en gedigen fanbase. Hur har då Fringe klarat sig? Jo: dåligt, riktigt dåligt. Frigne är den minst sedda teveserien på Fox, eller över huvudtaget på amerikansk finteve. Dessutom är serien väldigt dyr att spela in efter som det ska till massor av guck och cgi på moset.

Därför var det inte förvånande när det börjades prata nedläggning, det låter ju som den vanliga saken att göra när tittarskaran faller bort. Teamet bakom och framför kamerorna har dock uttryckt en stor vilja att göra en säsong till och här någonstans börjar riktigt konstiga saker att hända.

Fringe går nämligen nästan väldigt bra. Eller kommer snart kanske att gå väldigt bra. Många spelar in serien på sina TEVO lådor och DVD boxarna säljer ungefär lika bra som de mest sedda serierna, vad piraterna gör räknar ingen på i såna här sammanräkningar. Men det är inte riktigt hela sanningen. Fringe är också inne på sin fjärde säsong och gör man fem säsonger av en serie (här kan jag verkligen ha missförstått något, så kommentera gärna och rätta mig) så går det att syndikera den. Syndikering handlar om hur kanaler köper in serier och är anledningen till att du måste titta på gamla avsnitt av vänner, simpsosns och 2&1/2 men hela tiden. För att ta det enkelt: Syndikering är kung Midas i branschen. Blir du syndikerad kommer det hem en lastbil till dig full med tusendollarsedlar och dumpar dem på din bakgård.

Så med syndikeringen fanns det ett hopp om att Frigne skulle överleva, det tog dock väldigt lång tid att komma till ett beslut, som dök upp sent den här veckan.

Fringe klarar sig och får en s5 på 13 avsnitt, men sedan är det slut. Efter som det tog så pass lång tid att komma till beslut var de tvungna att spela in  två olika slut av den här säsongen, ett avslutande och ett som bryggar över till s5. Efter som båda sluten är planerade att sändas, under olika yttre förutsättningar, så måste båda ses som kanon.

Fringe smittar alltså verkligheten med sitt narrativ om parallella universa och multipla historier Serien tar slut och fortsätter, på riktigt och på låssas.

 

*Båge är ett ord jag har snott av Obiter Dictum och används i stället för engelskans arc.

2 thoughts on “På gränsen – Vad händer med Fringe?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.