Unknown Armies: Stockholm

När man anländer med hissen så stiger man av i en lobby. Där står en klockspelskvinna och låter mekanomantikern skriva in sig i liggaren. Eventuella reservationer bekräftas och under stora sammankonster bjuds man på en cigarr. Övriga lokaler är ett museum över olika fantastiska maskiner, ofullbordade ritningar och en samlingslokal där möten och föreläsningar hålls.

Publicerades ursprungligen 2005-01-27

Här presenterar Boningen kampanjmaterial till rollspelet Unknown Armies. Observera att allt material är vridet och fiktivt för att passa spelet. Om du under genomläsning tvekar över materialets äkthet var god läs ovanstående text igen.

Där tåget vänder.
På Kungsträdgårdens tunnelbanestation kan en säregen ritual utföras.Det hela kommer sig av att konstnären Hedvig Lodin som inredde stationen var en framstående ritualmagiker som behövde ett snabbt och billigt sätt att färdas mellan olika städer. Ritualen för magikern till en annan stad med tunnelbana, och magikern dyker upp vid en slutstation med första morgontåget.

Ritualen måste utföras när sista tåget har gått. Magikern tar sig ner till vattenfallet vid uppgången mot kungsträdgården och dricker nio klunkar av vattnet, därefter säger han de tre orden “för mig dit” till tre av huvudena på någondera sidan. Därefter anländer ett tåg som magikern stiger på. Tåget är givetvis den mytomspunna Silverpilen som dock är tomt på de spöken som det ryktas innehålla. (Måhända är spökena, som har setts, rester av ritualmagiker som genom åren har färdats med pilen?) Magikern kommer sedan att finna sig själv på första morgontunnelbanan i en annan stad när det rullar fram för att ta emot sina första passagerare. Vilken stad som magikern hamnar i har han ingen kontroll över, men det talas bland de som kan ritualen om att var man hamnar beror på vilket av huvudena man tilltalar.

Katarinahissen
Då ingenjören och tillika mekanomantikern Oscar Renstedt 1915 fick i uppdrag att designa om Katarinahissens driftkälla från kol till el antogs det att den hydropneumatiska mekanismen byttes ut. Så var dock alls inte fallet och ej heller drog hissen den mängd el som borde krävas för att sätta maskineriet i rörelse. Det här är ingen välbevarad hemlighet utan vem som nu sätter sig in i Stockholms elförbrukning eller är en intresserad södermalmsvetare har både en och två gånger märkt detta men inte noterat det som vidare märkvärdigt. Någonting mycket mera välbevarat är den undervåning som i samband med hissens rivning (1933) och återuppbyggnad (1935) lades till. Där nere ligger nämligen Oscar Renstedts mekaniska ateljé. Den används idag framför allt av mekanomantikern Gerald Ericsson som även är lokalens vaktmästare. Svenska Mekanomantiska Samfundet har sina möten här. Vanligen har adepter av samma skola svårt att samarbeta, men i detta (såväl som många andra avseenden) är SMS ett storslaget undantag. Årsmötet sker i samband med Gustaf de Lavals dödsdag (22 september, 1913). De andra mötena under året varierar.

Passagen ner till denna hemliga våning sker genom att mekanomantikern som skall passera ned snabbt monterar på en extra knapp märkt -1 under bottenvåningen och trycker på denna. Hissens mekanomatiska konstruktion låter detta ske utan att hisspersonalen märker det, förutsatt att resenären betalat för sin resa.

När man anländer med hissen så stiger man av i en lobby. Där står en klockspelskvinna och låter mekanomantikern skriva in sig i liggaren. Eventuella reservationer bekräftas och under stora sammankonster bjuds man på en cigarr. Övriga lokaler är ett museum över olika fantastiska maskiner, ofullbordade ritningar och en samlingslokal där möten och föreläsningar hålls. Den Mekananurgiska Ateljén som även finns att tillgå är Gerald Ericssons primära arbetsplats men alla medlemmar i SMS kan boka in arbetstider i denna.

Rykten i Stockholm
Då urbana utforskare har tagit sig djupt ned i stadens inre har de funnit klara tecken på att några andra bor där. Folk som verkar kunna slinka ut genom vilken trång passage och falla långt utan större skador. Senast i förra veckan var det en tråd i Flashbacks UE-forum om saken, men den togs bort.

Humanister på Stockholms Universitet har bildat en druidcirkel i Stora Skuggan, en gammal keltisk druidcirkel, ja ingen sån där New Age flumcirkel som var populär på 70 talet. Det har talats om djuroffer långt inne i skogarna och kanske rentav värre saker än så.

Den vanliga skrönan om blodfärgat regn i backarna från Stortorget i Gamla Stan natten efter Stockholms blodbad är helt felaktiga, däremot rinner det en natt om året blod ur brunnen på torget. Natten mellan femte och sjätte juni.

Organisationen Mak Attax har två av sina fyra stockholmsmedlemmar arbetande på McDonalds Nybroplan sedan Max Hamburgare öppnade tvärsöver gatan. Det verkar som Max har sin egen roll i den ockulta undergroundrörelsen. Någon har kallat det “Medelsvensk Anti-globaliserings eXpertis”, men ingen har tagit på sig något ansvar, ännu.

De som anslutit sig till Planka.nu verkar aldrig ha åkt fast. Det står klart att det är urbanomantiker som ligger bakom det hela men vad ska de med alla pengar till? Vad är egentligen poängen med dessa massplankningar?

På Tom Tits i Södertälje finns det sedan årsskiftet en ny attraktion i form av en tittlåda. De som tittar i lådan ser olika saker beroende på vem man är. Vissa ser ingenting, andra ljus, men de flesta ser bara en reflektion av sina egna ögon.

Vidare läsning
Unknown Armies
Flashbacks UE-forum
Gula villan
Planka.nu
Tom Tits experiment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.