Neotech NX – Sveriges första rollspelsdokusåpa?

Nyheten sprids nu på internet att Sverige kanske har fått sin första möjliga rollspelsdokusåpa. Evighetsprojektet Neotech NX ska nu göra en omstart genom att lägga ut arbetet på fansen. Sedan ska de få slåss om äran att bli en medlem av Neotech-teamet. De andra skribenterna, om de duger, kommer undan med äran. Om du lyckas komma till finalen 31 januari, alltså publicera tre dugliga texter, får du dock som tröstpris en framtida digital utgåva av rollspelet.

Det är en intressant styrning av ett projekt som helt tycks gått i stå. Men på det hela taget är detta ingen ny idé för Neogames. I princip samtliga rollspelsmoduler som Neogames publicerat har skrivits av frilansare, som fått mer eller mindre betalt. Magnus Edlund skriver bra om saken och även jag har blivit använd till att korrekturläsa produkter. Neogames har en historia av att använda gratis arbetskraft. Jag ser inte det hela som crowdscourcing därför att urvalet ändå är styrt av Neogames och att det finns en jury som bedömer vad som är bra. Jag ser det hela mer som en regelrätt tävling. Det enda som saknas är en direktsändning av utslagningstävlingarna. Det finns också ett orosmoment i passusen att den potentiella avkastningen för rollspelet kommer tillfalla Neotech-teamet. I en hobby där allting är gratisarbete sjunger inte detta något falskt?

Tävlingen påbörjades i måndags och den första texten texten ska vara klar till årsskiftet. Så om du är intresserad, brinner det verkligen i knutarna för att hinna. Denna kreativa process ska ändå kombineras ihop med julbestyr, julklappsinköp och nyårsfirande. Hittills har endast ett tema fått skribent, medan ämnen som krig, rymdgruvdrift, Australien, mutor, Nigerianska maffian, Moskva, säljare och robotar fortfarande är öppna. Rollspelet ska alltså tillhöra den för Neotech speciella genren neopunk. I skrivguiden kan vi också läsa att följande krav ställs på din text. Den ska vara futuristisk, ta upp framtidens miljöförstöring, fokusera på länder utanför västvärlden och innehålla mycket internetslang. Framtiden är också kontroversiell och ”Didi och Björn ska sätta kaffet i halsen”. Samtidigt ska världen vara satirisk, cynisk och djup.

Det som gjorde Neotech så speciellt var framförallt de träffsäkra framtidsvisionerna. Det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun för att lyckas navigera fram till allt detta. Risken att det slår över är stor och kraven på klarsynthet är gigantiska. Frågan är om det är möjligt. Men om det är någon som ska ro i land detta är det väl ändå projektledaren Martin Fröjd. Det finns få med bättre koll på framtiden och jag följer bildströmen Ripperdoc’s clinic med stort nöje. Här kan man verkligen begrunda framtidsvisionerna. Jag ser därför hellre ett Neotech NX fullständigt i projektledarens händer än utlämnade till fansen.

19 thoughts on “Neotech NX – Sveriges första rollspelsdokusåpa?”

  1. Kan nog hålla med delvis – följer Ripperdoc’s clinic och den är väldigt träffsäker på att fånga sånt som finns idag men känns väldigt cyberpunkigt.

    Vad är neopunk?

    1. Neopunk är en stil helt egen för Neotech.

      “Det är Neotech som det skrivits om cyberpunken uppfanns idag. Vi kallar det neopunk.” Står att läsa i Skrivguiden. Jag rekommenderar dig att läsa den för att förstå vad neopunk egentligen är. Själv förstår jag knappt vad genren egentligen innehåller.

      1. Känns coolt! Men om cyberpunken uppfanns idag – skulle megacoprar ha en sån’ framträdande roll och nationalstaten sån’ tillbakagång – jag tor inte det. Men det ska ju bli coolt å andra sidan 😉

        1. Neotech har alltid varit tänkt som en möjlig framtid, inte en sannolikt framtid. I dagsläget ser det helt klart ut som att megacorpar inte är sannolika – men vi tror de är möjliga (och vi har texter som förklarar hur det blev så).

          Och du har helt rätt – i slutändan är det viktiga att det blir en kul spelvärld med rätt balans mellan homage till genren och originalitet.

          1. Coolt – jag är ju en av dem som ser fram mot NX – just världbeskrivningen blir kul att läsa. Sen är jag väldigt nyfiken på vilket regelsystem ni kommer använda eller skapa till spelet.

            Även om jag nog gillar det som en del kallar postcyberpunk mer.

            X-punk är iaf en genre som är jäkligt nice och där Sverige ska ha ett (stort) rollspel (ok: Teknochock finns iofs .) )

    1. Absolut min reaktion också, galet lite tid och i december tillråga på allt. Skulle jag producera tre texter om gruvdrift vill jag gärna veta att det en månad i förväg och sedan producera i tre fokuserade veckor. Neotech känns i huvudtaget ganska dött hoppas liket börjar röra sig.

  2. Jag skulle vilja lägga till ett par förtydliganden. Ber om ursäkt för lite wall of text

    – Deadline 31 december är för _första_ texten. Efterföljande två texter (om man vill vara med hela vägen till mål) ska vara innan 14 jan och 31 jan. Vi vet mycket väl att rollspelsbranschen är en med flexibla deadlines (minst sagt), och det gäller nog även här – det är viktigare att folk kan vara med än att hålla ett visst datum. Samtidigt har många efterlyst tydligare deadlines och tydliga skrivuppdrag för att känna lagom mycket press. Men som sagt, om folk vill vara med men datumen inte passar så är det bara att höra av sig!

    – I vanliga fall när vi sökt hjälp att skriva till Neotech – vilket vi gjort i många vändor tidigare – så ber vi alla att skicka in någon provtext. Men det har ofta saknats tillräckligt tydliga riktlinjer, deadlines och ämnen att skriva om (se ovan). Sedan är det ju tyvärr så att alla som vill hjälpa till inte alltid kan – ofta för att man varit optimistisk med tiden/inspirationen men också förstås för att sättet att skriva på inte alltid passar övriga texter i spelet. Så att bedöma folks insats för att se om det funkar med spelet måste vi göra i vilket fall – men i en skrivutmaning hoppas jag det är lite tydligare vad alla kan förvänta sig.

    – Det är ingen ära i att vara med i Neotech, jag lovar 🙂 Surdegen nummer ett! Däremot vore det en ära för _oss_ att få med en duktig skribent. Vi har tidigare fått in riktigt duktigt folk som helt sonika skickat ett mail till Neogames och pitchat. Skrivutmaningen är bara en förhoppning att vi på liknande sätt kan föra samman folk som vill och kan skriva med ett manus som behöver en sista skjuts.

    – Skrivutmaningen gör ju inte NX som sådant crowdsourcat. Vi pratar om textbidrag som tillsammans – i bästa fall – kommer täcka 5-10 sidor i ett rollspel. Men att någon skriver en text – särskilt utifrån, med nya perspektiv – kan både väcka starka krafter av inspiration hos personen som skrev dem (som därmed vill skriva mer), eller hos oss i NX-teamet, som kan spinna vidare på vad som kom in. Det är ett experiment, en blandning av “monstertävling” (där ett monster publiceras bland deltagarnas alla bidrag), “crowdsourcing” i liten skala där vi försöker ta med bidrag från communityn i boken och slutligen ett sätt för oss att hitta en till medlem i teamet (vilket skulle göra en dramatisk skillnad!). Det är inte alls säkert det funkar som tänkt – och vi justerar gärna under tidens lopp för att fixa något som inte funkar – men om det värsta som händer är att vi får ett par texter och tänder några inspirationens lågor så är det ändå värt det – som du säger har Neotech under lång tid varit väldigt dött.

    (fast – NX arbetet togs upp igen i September och har gått stadigt sedan dess).

    1. Och angående betalning… kan vara värt att ge lite inblick i rollspelsfinanser:
      – Neogames är ett enmansföretag som inte går runt på egen hand.
      – Om spelet säljer så går allt först till att täcka kostnader som tryck, produktion och illlustratörer.
      – Ingen i teamet har löfte om betalning – eftersom vi inte vet om det blir några pengar. Alla skriver väl medvetna om att det kan bli ingenting.
      – Om det ändå finns pengar över så kommer de att fördelas i någon form av proportion till hur mycket man skrivit (över en praktisk minimigräns – att betala ut motsvarande en stor latte i lön är mer jobb än det är värt). Manus som helhet är mer än 1 miljon tecken, att ställa i proportion till storleken på bidragen som efterlyses.

      1. Ingen får betalt annat än i natura (läs: fina rolllspelsböcker) ever känns det som – den tiden är förbi. Skriver man en halv A4 totalt till ett 300-sidors rollspel kan det nog inte va jättekonstigt i sig.

    2. Jag tror absolut på konceptet – såg också att det var mkt korta texter ni var ute efter, och det är nog ett måste. Rollspelen är ju fyllda av ordbajseri – se bara WH40K-grejerna från FFG.

    3. Det jag gillar absolut mest med hela Skrivutmaningen är att ni testar ett nytt spår. Alltid bra att prova nya sätt att arbeta, också som ett sätt att bryta något slags dödläge. Jag tror att det bästa sättet att skapa en bra rollspelsprodukt är i händerna på ett par bra författare med en tydlig linje och bra kommunikation. Sedan är verklighetens förutsättningar något annat.

      Vore roligt att få se bidragen från de som är med i utmaningen, och en öppen diskussion kring hur de passar in i NX. Varför inte göra hela uttagningen öppen?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.