Ospelbara Spel del tre: Vigilante

Jag har inte orkat fota HöL bokens smått fantastiska insida, som är direkt nödvändig för att presentera spelet, så boningen bryter för första gången ett löfte. Del Tre i ospelbara spel tar igen med att behandla det ospelbaraste av dem alla: Vigilante.

Vad: En pamflett, levererad i ett kuvert som närmast går att jämföra med disclaimern du klickar i utan att läsa varje gång det kommer en ny WoW-patch. Pamfletten innehåller kompletta regler och visst kampanjmaterial.

Var: Steven Jackson Games

Fånighetsfaktor: bipolär
Ospelbarhet: Högst
Nichning: ja

Steven Jackson Games pamflett Vigilante är på många sätt kronan av de ospelbara spelen. Reglerna är lika lätta som verklighetsfrämmande, världen är den klassiska våran-egen-med-en-twist. Spelet faller på att det är gjort i syfte att just göra ett spel som inte går att spela. Det kommer inpackat i ett varningskuvert som förklara att det man håller i sin hand inte är sett spel utan bara en produkt som ser ut som ett spel osv. Det första som man kan läsa i själva spelet är att varningstexten är en lögn och att du alltid har, om inte spelat, så i alla fall vart på väg att spela Vigilante.

Det är enkelt, du ser killen som står och fipplar med sin iPhone? Den är stulen, hans sneakers också. Kvinnan med barnvagnen som äter glass har kidnappat bäbisen, vars föräldrar är förstörda av sorg.
Ingen ingriper.

Du är den som måste ändra på det här. Lämna kvar pamfletten och ta med dig en kniv, ett järnrör eller ett brännbollträ ut på stan. Du ser direkt vilka de skyldiga är, det är för att du är utvald; en av de få som kan se skillnaden.

Just nu är du ensam, men det finns fler.
Första gången är svårast men också viktigast.
Slå, slå, slå, slå tills hipstern inte reser sig, tills gatumusikerns händer är så förstörda att han aldrig kan spela igen. Sedan kommer allt bli klarare.

Vilken kill-count kommer du upp i innan polisen griper in? Låt dem inte ta dig levande så når du nästa nivå.

Förhoppningsvis så blir det HöL nästa gång.

4 thoughts on “Ospelbara Spel del tre: Vigilante”

  1. Finns det inte en Beck-film om ungefär det här – att kids går ut och slår ihjäl folk för att samla poäng?

    Det gör ju Beck till långt mycket creddigare än man kunnat ana.

    1. Bäck 2 – Spår i Mörker handlar om att kids samlar frags genom att rapportera in mord som händer i städerna de bor i till mac-spelet Marthon (gjort av samma folk som gör Halo nowadays). I Stockholm har gänget dock bestämt sig för att samla egna frags och beväpnat sig med mörkerseende och machete knivar.
      På många sätt en förbannat bra story för att var svensk polisfilm. Det konstigaste är att man valde att byta namn på S:t Eriksplan till Odenplan.

      1. Jag har insett att filmen – trotts att den gick upp på bio med titeln Beck 2 faktiskt räknas som nummer 8 i serien. Den ska också vara Den Första Svenska Cyberpunk Filmen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.