En stund utan spelledaren – Hamlet till Tangonätter

Nu när Gothcon börjar lägga sig, finns det tid för reflektion. Tangonätter  som arrangerades av Gunnar och Theo Söderberg var ett spelledarfritt friformsscenario. Jag gillar verkligen den formen av spelande, det blir ett skönt avbräck och när spelarna själva helt och hållet styr historien måste allting ske med konsensus. Jag hade en väldigt trevlig upplevelse och scenariot höll sig på en bra nivå mellan humor och allvar. Trots allt är tango en allvarlig sak.

Det vore fantastiskt om scenariot snart blir tillgängligt så att ni hemma kan passa på att spela det. Det spelledarlösa friformsscenariot ligger mig varmt om hjärtat. Ett av de bättre rollspelsscenarion jag spelat på konvent var ASF:s Hamlet som arrangerades på Gothcon år 2000. Spelledarlöst och med blandade lag spelade vi oss igenom ett klassiskt drama som kunde sluta precis som vi ville. Jag minns det som en av mina första riktiga prövningar som format mig som rollspelare. Jag tror Tangonätter kan ha liknande inverkan på många och därför rekommenderar jag verkligen scenariot.

Medan ni väntar på Tangonätter kan ni också passa på att spela ett annat spelledarlöst friformsscenario som arrangerades för tre år sedan på Gothcon XXXII, nämligen Frispels “Öppna ditt hjärta och den ljusnande framtid är vår.” Det går nämligen att ladda ner tillsammans med en mängd andra scenarion som jag tyvärr inte haft tillfälle att testa från Frispel. Ett scenario som är mer nostalgiskt och socialrealistiskt än de två andra. Scenariot har en inneboende spänning, tillsammans med kronologisk förvirring gör det att spelarna inte riktigt vet vart historien är på väg förrän slutet oundvikligen rullas upp framför dem.

Sammanfattningsvis: Spelledarlöst är intressant och bör testas av flera arrangörer. Hamlet var mitt första möte och jag minns det än, Tangonätter kan bli en modern fortsättning och “Öppna ditt hjärta och den ljusnande framtid är vår” är en mer socialrealistisk variant och klart värd att spela. Jag har länge försökt få tag på Hamlet, trots att antal försök till kontakt med insomnade ASF har jag fortfarande inte lyckats.

3 thoughts on “En stund utan spelledaren – Hamlet till Tangonätter”

  1. Hur funkar det rent irakiskt – hur löser man konflikter, finns det ingen mekanik alls. Är konsensus något som sker ingame eller på meta-nivå?

    1. Hamlet funkade så att det var bestämt vad som skulle hända i alla scener, hela scenen igenom. Vi fick instruktioner men inga repliker, typ.

      Den ljusnande framtid minns jag inte så mycket av i ärlighetens namn.

      I Tangonätter så löser man konflikter genom att spela ut dem. Ganska många scener avslutas med att en karaktär avslutar konflikten, tex bestämmer vem hon skall dansa med på tangotävlingen.

      I övrigt är alla tre scenariona friform eller systemlöst eller vad man nu vill kalla det nuförtiden och därför ganska hårt styrda i vad spelarna kan göra efter som alla andra runt bordet måste acceptera det som händer som trovärdigt.

  2. Om / när vi väljer att lägga upp Tangonätter blir det förmodligen på http://www.rollspelsbaren.se men i likhet med hur Frispel gjorde det så funderar jag på om scenariot skulle få åka lite på turné först och hälsa på fler konvent. Plus att i vanliga fall betalar lagen typ en hundralapp och får en plats, en spelledare och ett scenario, för Tangonätter fick man en sak mindre (och vi brukar sätta en presitig i att hålla oss med bra spelledare, även om vi ibland måste låna in folk vi inte känner). Jag vill inte att någon ska känna sig lurad av att betala en hundring och sedan hitta samma sak på nätet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.