Nextopia

Det här med crowdfunding…

Första halvåret 2012 har varit unikt i mitt liv som nörd.

– Jag har aldrig tidigare spelat så lite spel.

– Jag har aldrig tidigare köpt så mycket spel.

– Jag har aldrig tidigare fått så lite spel för pengarna.

En stor anledning till att allt är konstigt är Kickstarter. Wohoo, en färgglad presentation, ett nytt spel. Världens bästa, säger Tunga Namn inom branschen. Billigt, just nu. Du gör det möjligt. Och man klickar JA och så helt plötsligt sitter man där med inboxen full av mail från amazon.com. Thank you & Congratulations. You are now one of 2000 backers. Femti dollar försvinner från kontot och sen händer ingenting.

Och jag undrar hur jag går på det. Alla de här spelen – var fan är de? Varför betalar jag för något som inte finns? Idén låter sjuk, men egentligen är det bara sorgligt. För det man köper är en förhoppning. Det är såklart för att jag inte har New Fire som jag aldrig spelar rollspel längre. Så måste det vara.

Under tiden ligger de spel man faktiskt har och samlar damm i en hylla. Som tur är kommer det nya. I framtiden.

Just nu kan man till exempel köpa en förhoppning om att Vincent Baker ska revolutionera Old School-spelandet. I skrivandes stund är det tre personer som håller tummarna för det. För då jävlar.

5 thoughts on “Nextopia”

  1. Jag har tänkt en hel del på det du skriver också, jag har varit otroligt pepp på crowdfunding. Men jag har börjat tvivla något. Framför allt därför att det är så otroligt många projekt som ständigt läggs upp. Det är såklart att det är en metod att testa sig fram med men det kan leda till besvikelser. Jag undrar också hur många av dessa rekommendationer som kommer från rollspelspersonligheter som är mer bunden till att de tipsar om varandras projekt än att de verkligen tror att det är något? Mer “you scratch my back…” Hur förändrar allt detta min roll som spelare och köpare?

    Jag tror att crowdfunding är en bra metod att finansiera rollspel men jag kan tycka att det behövs lite normalisering av antalet projekt. I dagsläget spammas de sociala medierna med dem lite för mycket.

  2. Seclusium of Orphone är ju bara en modul till Lamentations, det är väl ingen som tror att det ska revolutionera någonting? Jag förväntar mig att det ska vara ungefär som en äventyrsartikel i Fenix, med tips på hur man anpassar materialet till sin egna kampanj. Om man vill ha en “revolutionerande” variant av Old School i Bakersk anda finns ju Dungeon World.

    På tal om Kickstarter körde just Dungeon Worlds skapare varianten att de gjorde klart spelet innan de bad om pengar, slantarna skulle gå till trycket helt enkelt. Det tycker jag är en bra modell. DW var om jag inte missminner mig omsorgsfullt testat i öppen beta redan innan kickstartern började, så folk visste vad de betalade för.

    1. “Plus Eppy has a hilarious idea for bringing Vincent Baker style GM-player communication rules to the Old School. I hope it won’t come to it but if it does, fellow babies, that’s a trigger I’m willing to pull.”
      https://plus.google.com/118131565520525592332/posts/5T4cTMsTko9

      Jag skulle bedöma att det finns ett visst mått av spektakel inblandat. Det är ändå en indie-gigant som ska göra Old School-material, hur mycket av det ena och hur mycket av det andra kommer det bli? Och jag tolkar citatet som att det inte bara är jag som tänker så. För att 32 sidor äventyr ska vara värda 30 000 måste det ju vara något extra – även om skribenten delar pengarna med en illustratör. Och i och med DW blir det ännu mer intressant. Baker måste “konkurrera” med en variant av något han själv skapat.

      Det intressanta – tycker jag – är just att vi inget vet. Det kan lika gärna bli en äventyrsartikel ur Fenix som något utöver det vanliga. Men förhoppningen däremot…

      1. Aha, ja då finns det ju förstås en hype kring Seclusium. Du har rätt i att det är osäkerheten som är problemet, om det var tydligt vad man backade på förhand skulle färre bli besvikna.

  3. Av ren nyfikenhet vilka olika crowdfunding projekt har folk gått i och sponstrat? Jag som alltid är skeptiskt avvaktande till en början lämpar sig inte modellen så bra för men för er som är mer pepp i början?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.