Guldgnomen: Kommunikatörer

Kommunikatörer

Ivan, Magnus & Anders (FAQ-pod)

Magnus Edlund är känd som kalsongmodell, fantasyexpert och för den sprudlade bloggen piruett som banade väg för vågen av svenska rollspelsbloggar. Ännu har dock ingen rollspelsblogg kunnat mäta sig med piruett under dess glansdagar, inte bara för Magnus stora kunskap och eleganta språk utan för hans sömlösa blandning av spel, litteratur och reflektioner. När han tillsammans med Ivan och Anders tagit steget ut i podosfären med FAQ-pod är det just denna patenterade blandning som är programmets styrka. Har du otur hamnar du i ett avsnitt om skägg. Har du tur pratar de om något helt annat.

Joakim, Robert & Jonas (Viskningar från kryptan)

Viskningar från kryptan är folkbildning. Likt de OSR-spel som avhandlas är podcasten mossig och valpig på samma gång. Här kan en detalj, som vilka klasser som ingår i ett supplement, sväva ut till ett långrandigt malande innan det plötsligt viker av i en insiktsfull och verderkvickande harang om något helt annat. Som en följd är avsnitten orimligt långa (avsnitt två – 2:20 långt – verkar till exempel ta slut för att fickminnet tar slut, snarare än för att samtalet rundas av) och oformligt innehållsrika, utan tydligt budskap men sprängfyllda av kunnighet och glädje inför att dela med sig.

David Rasmusson / Dragon’s Lair (Spelledarskolan)

I en källare vid Kungsholmstorg samlas rollspelare, magicspelare och figurstridsspelare varje kväll för att fingra på booster packs, skryta med nyinköpta sourcebooks eller bara samla xp och loot. Här, under spelbutiken Dragon’s Lair, är det tärningen som bestämmer och har så varit i snart tio år. Ordförande för hela rasket är David Rasmusson, en energisk figur som är lika engagerad i att spelhålan under Dragon’s Lair ska blomstra som att hobbyn ska bli mer inkluderande och nå nya människor. Som om inte detta vore nog har David tillsammans med Punkt Medis, Fria Ligan och Studiefrämjandet anordnat spelledarskola, för att aktivt motverka rollspelsdöden och introducera en ny generation till fantasins makt. Bra jobbat!

Alexander Hallberg / Gothcon (GothCon)

Gothcon är inte bara Sveriges största rollspelskonvent, utan också det närmaste en branschmässa den svenska rollspelshobbyn har.  Det är här som nya spel visas upp för första gången, det är här nya speldesigners visar upp sig för första gången och det är här som gamla rävar visar var skåpet ska stå. Under de senaste åren har gothcon tagit två viktiga steg för ett bättre konvent. För det första har gäster från andra länder bjudits in. För det andra har konventet tagit fram och börjat arbeta med jämställdhet. På så sätt har gothcon aktivt försökt öppna den svenska spelhobbyn, något som blir särskilt betydelsefullt i kraft av konventets storlek och inflytelserika position. All heder till konventsgeneral Alexander Hallberg.

One thought on “Guldgnomen: Kommunikatörer”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.