Rollspel på internet del 3: Tips och Trix

I sista delen om att spela rollspel på internet så tittar gästskribenten Isak Ström närmare på program och tjänster som underlättar rollspelandet. Du hittar del ett här och del två här.

Figurspel, brädspel, kartor, etc, blir självklart något problematiskt att hantera enbart över chatt, men det finns andra program som man kan använda för att simulera ett komplett bordsspel. Det främsta och mest flexibla av dessa är enligt mig spelmotorn Vassal (hittas här: http://www.vassalengine.org/), där man laddar in spelmoduler (t.ex: Battlefleet Gothic om man känner för att reducera några milslånga rymdgalleasser till grus) och sedan använder modulens grafikdelar och simulerade spelplan som ersättning för ett vanligt spelbord och figurer. Spelarna kopplar upp sig till det skapade “spelrummet” och kan sätta igång med uppställningen av enheter. I vissa moduler finns spelreglerna inkodade direkt, i de flesta andra får man flytta omkring pjäserna som man vill, och får helt enkelt kontrollera reglerna på en metanivå utanför spelet.

Eftersom Vassal-moduler är gratis men ändå kan tyckas hota försäljning av orginalspelen finns det vissa spelföretag som lägger ner stor energi för att utrota somliga moduler, såsom BFG-modulen nämnd ovan. Det är inte omöjligt att leta fram sådana moduler, men det kan ta lite detektivarbete.

För idéer om några andra alternativ, här är sup/tg/:s sida om Virtual Tabletops: http://suptg.thisisnotatrueending.com/vtt.html

Forumrollspel är något som jag även kan ta upp som en liten parentes. Till skillnad från rollspel över chat och figurspel via Vassal så har forumrollspel sällan konkreta regler. De spelas oftare som friform eller väldigt regellätta system där spelarna i princip skriver en historia tillsammans. Denna typ av spel funkar bäst för högtflygande politiska intriger och galna komplotter, där det som argumenterar bäst vinner, och man oftast inte behöver öppna upp för debatt hurvida du verkligen blev dödad eller inte när Pelle sköt dig precis när du hoppade mellan träden.

Ett forum med lång historia av friformsrollspel är The Conclave (www.the-conclave.co.uk), ett community som tidigare var en officiell del av Games Workshop’s message board system – skapat när figurspelet Inquisitor först släpptes. Idag är det ett fristående community utan GWs support (för vare sig deras forum eller spelet det formades kring), men trots detta lever gruppen vidare och forumrollspelandet fortsätter.

Lite annat smått och gott som är värt att nämna:
Musik, detta o så viktiga medium för att sätta stämning vid speltillfällen, kan ju vara lite marigt att få till på samma sätt när man ska spela online. Lösningen är såklart att sätta upp en livestream med musik från din egen dator som spelarna kan koppla upp sig till. Om du använder Mac så rekommenderar jag hjärtligt programmet Nicecast, som fixar en station åt dig på två röda och ett halvdussin klick. För Windows är det lite mer pilligt, men läs på om ShoutCast och liknande tjänster.

PasteBin, Google Docs och Wikidot är verktyg som verkligen kan hjälpa till med hantering av rollformulär, anteckningar och dylikt.

PasteBin är en väldigt simpel webbtjänst som jag tror egentligen byggdes för att debugga kod, men som i princip bara sparar ett inklistrat textblock till en webbsida du kan länka till direkt. Perfekt till saker som loggar och utkast till karaktärer.
Google Docs är Googles cloud-baserade texthanterare, som inte bara ser till att du alltid kan ha dina anteckningar tillgängliga, utan även kan publicera dokument som länkbara webbsidor.

Wikidot är en tjänst som låter dig skapa en gratis Wiki. Väldigt smidigt om du vill se till att allting finns samlat på en och samma plats. Till den Delta Green-kampanj jag spelleder har jag satt upp coven.wikidot.com som i princip funkar som en “save point” för spelkaraktärernas ihopsamlade information. Om de skulle bli utplånade av en utomdimensionell demon så kan deras nya karaktärer fortsätta med det material som finns sparat. Tyvärr sparar de inte så mycket ännu, så jag måste nog börja ta i med hårdhandskarna.

Summa summarum: om du inte har rollspelat online så borde du prova det. Tröskeln för att sätta ingång är väldigt låg när man kan hantera tekniken. De positiva saker du vinner kommer i de allra flesta fall trumfa de aspekter du kan sakna, och du kommer garanterat träffa nya intressanta personer och döda deras karaktärer. Dessutom slipper du lägga en massa pengar på att spraya bort den där unkna nörd-lukten från din källare.

Isak Ström är en skäggig jätte som bor i skogen och uppfostrades av tallar. Han är mer social än han verkar, så länge folk kan hålla käften och erbjuder tillräckligt stora portioner av kottar. Tillsammans med några andra naturvarelser driver han Ink Pen Dungeon (http://inkpendungeon.tumblr.com/), en grupp kreativa miskreanter som försöker “göra nåt med media rollspel”

Länksamling:

sup/tg/ – http://suptg.thisisnotatrueending.com
mIRC – http://www.mirc.com/
QuakeNet – http://www.quakenet.org/
Rizon – http://rizon.net/
Tärningsscript till IRC-bottar: http://richards.sdf1.org/dice/
Invisible Castle – http://invisiblecastle.com/roller/
DiceTool – http://www.rptools.net/index.php?page=dicetool
Vassal – http://www.vassalengine.org
The Conclave – http://www.the-conclave.co.uk
Nicecast – http://www.rogueamoeba.com/nicecast/
ShoutCast – http://www.shoutcast.com/
Pastebin – http://pastebin.com/
Google Docs – http://docs.google.com
Wikidot – http://www.wikidot.com/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.