Rollspel som rollspel?

Jag har alltid misstänkt att Lil Wayne är en nörd. Det är något med framtoningen, eller tja – vad vet jag. Därför spetsade jag öronen lite extra när jag hörde honom grymta(?) “Dungeon Dragon”. Att låten i övrigt handlar om icke Sverok-sanktionerade typer av rollspel är en annan sak.

http://www.youtube.com/watch?v=K9h_I90M8-M&feature=related

Dragon’s Lair pratade vi en hel del rollspel med David, deras föreningsansvarige. En sak som diskuterades var just namnet “rollspel” och de konnotationer som det för med sig: FN-dagar såväl som gummi. Och för dem som faktiskt associerar till spel, hamnar mångas tankar hos WoW.

Till skillnad från lajv har s.k. “bordsrollspel” inget kort och slagkraftigt namn som särskiljer just dem. Improvisationsteater? Nej det är något annat. Samberättarspel? Låter som gruppterapi. Roll-lekar? För återigen in piskor i bilden. Bordsrollspel? Sätter ett onödigt stort fokus på en möbel.

Vad fan ska det heta?

6 thoughts on “Rollspel som rollspel?”

    1. Jag associerar lite till att måla väggarna. I övrigt gillar jag det. Hittills har jag sagt “jag ska spela i helgen”, men det blir förjävla vagt eftersom spela kan referera till ungefär vad som helst.

      Jag tror jag ska börja rolla istället.

  1. För mig är det skillnad mellan det jag gör när jag spelar rollspel, de som i terapi har ett rollspel och de som är inne på det sexuella rollspelandet. Spelar jag rollspel så är det ett bordsrollspel (eller frifrom), rollspelar jag kan det innebära många olika saker.

    Även om jag ibland även förtydligare mig som, friforma lite, spela såpopera, köra en mordgåta, en friformsberättelse (när det är den spelledarlösa formen a la Tangonätter) eller spela lite Pendragon eller Fallen. I just det senare för in en ännu tydligare moment när man inte bara defineierar det som bordsrollspel utan även vilken form av bordsrollspel. Åter är jag generell så säger jag bara spela rollspel.

  2. Förut sa jag att vi brukade berätta sagor för varandra men nu har jag nog gått tillbaka till “spela rollspel”. Väntar på följd frågan: “Ok vad är det för nåt, klär ni ut er?”

    Istället för att ducka för frågan vad rollspel egentligen är så försöker jag ta den. Men det blir gärna jämförelser med improviserad teater, dataspel och berättande. Det jag försöker trycka på är dock den sociala upplevelsen mellan spelarna som det viktigaste.

    Men hittills kommer jag nog fortsätta att säga rollspel. Jag tycker dock att ordet lek som Olav är inne på inte är helt fel. Vi är vuxna som leker, men det finns en risk att man blir kanske idiotförklarad?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.