Rollspel i Wired

John Harper’s gratis rollspel Lady Blackbird har fått en rosande recension i Wired. Boningen har tidigare diskuterat spelet och det är en perfekt lösning för den där spelkvällen när ingen har förberett något men ni ändå vill fly in i fantasin. Du kan läsa recensionen på Wireds webbplats, men jag länkar in slutklämmen på recensionen:

“I really love Lady Blackbird and, based on the number of awards it’s won, so do a lot of other people. It delivers a fully-realized, story-driven session with absolutely zero prep time. Reading the rules takes less than 30 minutes from start to finish and you can start playing with completely unfamiliar players with almost no time spent explaining the rules. As such it’s perfect for convention and one-shot, impromptu games (although in my experience it usually takes a good 4-6 hours of play time to wrap up the story) and it is one of the reasons a copy of the game is in my “GM kit” at all times. The game also is a nice blend of narrative-focused play and mechanical crunch that works for most groups.”

Recensionen har resulterat i över 400 nedladdningar bara på första dagen (21 sept.), enligt John Harper. Rollspel kan alltså skapa intresse om de exponeras i mediabruset. Därför är det en väldigt bra nyhet. Det visade sig också att Wired även tidigare har gjort recensioner av rollspelen Fiasco och Mouse Guard.

Jag tycker rollspel skulle behöva större plats även i svensk media, nu när fantasy, sci-fi och nördkultur börjar bli mer normaliserad kultur, är också mer avsides spelkultur som rollspel ett rimligt steg. Hur kommer det sig att den enda platsen det går att få en recension på ett rollspel är i Fenix? Om rollspelen ska få en större utrymme och en möjlighet att överleva som spelform krävs att den tvingar sig in i flera medier än vad den gör idag. Jag tror kanske att en bra början är att fokusera på lokaltidningar och deras kultursidor. Det låter nära nog omöjligt även i mina ögon men även DN har börjat recensera och rapportera om digitala spel i kulturdelen, något som var omöjligt för 10 – 15 år sedan. Nu tänker säkert en del att svenskt rollspel finns på Internet, absolut, men det räcker inte.

4 thoughts on “Rollspel i Wired”

  1. Jag skulle givetvis älska att se rollspel recenserade och avhandlade i vanlig media.

    Jag undrar däremot hur många som egentligen lirar vanligt rollspel nuförtiden? Det blir ju svårt att ha en recension med i till exempel DN om ingen, eller i alla fall mycket få förstår vad som ens behandlas.

    Det är svårt för vanligt folk att förstå hur rollspel funkar och det är knivigt att för mig som spelare förklara.

    Förra veckan drack jag egenbryggt öl hos en polare och vi diskuterade en kampanj som jag ska starta upp (idag faktiskt). Spelarna var mycket entusiastiska och efter ett tag så märktes det att våra andra kompisar, som inte spelat rollspel också blev intresserade.
    Det verkar åtminstonde som att rollspel kan engagera onekligen.

    Debatten har förts förut på andra rollspelsbloggar; hur man ska förklara rollspel för en som inte är spelare. Jag brukar säga att det är som improvisationsteater fast med ett tydligare ramverk.

  2. Det är ett problem att spelstilen inte är så välkänt. Men å andra sidan kanske synlighet i media skapar kunskap. Det är väl många som läser DN som knappt känner till World of Warcraft, Alan Wake eller Angry Birds?

    Vi som spelar rollspel får inte ducka från att tala om det öppet, och när folk blir nyfikna berätta och förklara varför vi gör det vi gör. Det som är så himla bra med Lady Blackbird är att det också är gratis, kostar alltså inget att prova.

  3. En idé: Det finns massor med duktiga rollspelskonstruktörer som skrivit egna rollspel, idag ser dessa inte bara bra ut, de är billiga och många av dem går också att spela med korta förberedelser.

    Skicka in dem som recensionsexemplar till ett par valfria tidningar och tidsskrifter. Om tillräckligt många gör det kanske någon får sitt spel recenserat. Det handlar om att normalisera vår hobby, genom att nå ut i mediabruset.

    Vad sägs?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.