Novem

Vad händer om du kombinerar sänka skepp, sten sax påse och sudoku? Du får Novem – årets vuxenspel 2008 om leksakshandlarna själva får bestämma.

Grundtanken med spelet är att du ska försöka förutse din motståndares drag och hindra henne från att utföra det. Rent mekaniskt fungerar det genom att ni i hemlighet väljer varsin bricka. Era brickor läggs sedan samman till en koordinat (till exempel A – 3), och ni får poäng – eller missar att få poäng, beroende på vilken kloss som ligger på koordinaten.

Spelet har två stora problem. För det första är grundpremissen kass. Ungefär alla sällskapsspel och alla lekar som finns handlar på ett eller annat sätt om att försöka förutse motståndarens drag. Schack, Othello, Poker, Roborally. Counter Strike. Kurragömma. Fotboll. Ryska posten.

För det andra tar det längre tid att ställa iordning spelplanen än det tar att spela spelet. Här kommer sudokun in. Varje rad och varje kolumn måste nämligen kunna summeras till 15, och det finns bara exakt så många bitar som krävs för ett upplägg. Resultatet blir att du antingen måste vara rain man eller läsa i manualen. Läser du i manualen kommer varje upplägg bli likadant. Är du rain man finns det andra problem.

Sammanfattningsvis är Novem ett högst mediokert spel.

7 thoughts on “Novem”

  1. Priset Årets spel är tragik, antingen 2 år för sen eller spel som
    Är ospelbara. Vi bör se på Finland som har en väldigt bra trend just nu.

    1. Jag har spelat tre av “årets spel”: förutom novem (2008) även Ticket to ride (2005) och Repello (2010). I ärlighetens namn tyckte jag att både Repello och Ticket to ride var ganska bra val, medan min maggropskänsla är att övriga val har varit mycket mindre bra.

      Vad har Finland för spelpris, och vilka belönar de?

  2. Gällande Finland tänkte jag på förlaget Lautapelit.fi’s arbete med att publicera brädspel på svenska. Det har naturligtvis också gett positiva effekter som att flera finska spelkonstruktörer kommer fram och kan publicera sina spel.

    Årets spel (Vuoden peli) i Finland 2011 var 7 Wonders. Det säger en hel del.

      1. Nä. Men det spelet var skitfett. Bara vetskapen om att man skulle kunna placera ut en cyklop på en ö gjorde det helt värt att spela. Att det sedan var påtagligt mycket sämre att faktiskt placera ut ett monster är mest en bisak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.