Rollspel i kris – en funktionell myt?

Sedan länge ekar ropen om att rollspelet är kris. Vissa går till och med så långt som att dödförklara rollspelet. Inga tider har varit så bistra som de nuvarande. Ack, att just vi skall leva i dessa yttersta av tider. Speltidningen Fenix upplåter hela sitt senaste nummer åt detta tema. På rollspel.nu och piruett.se är ämnet flitigt debatterat. Gång efter gång tas tempen – har rollspelen blivit kallare eller hetare än igår?

Debatten är intressant, och säkert viktig. För oss utövare är rollspel en uppskattad fritidssysselsättning. Inget kunde vara mer naturligt än att känna omsorg för, och en vilja att försvara, sin hobby. Tyvärr har detta medfört att andra, minst lika viktiga, frågor sveps under mattan. Därför vill jag under två veckor framåt kort försöka förklara debatten genom att istället formulera motfrågan: varför talar vi om att rollspelen är i kris?

För att kunna närma oss denna fråga måste vi först fundera över om rollspelen är i kris. Efter detta blir följdfrågan vem vinner och vem förlorar på myten om rollspelens kris?

Nästa del i artikeln publiceras måndag 4 oktober. Den avslutande delen publiceras måndag 11 oktober.

5 thoughts on “Rollspel i kris – en funktionell myt?”

  1. Min första reflektion efter att ha läst artikeln är Fenix, är att det tycks finnas en del uppdämd vrede hos Sveriges rollspelskonstruktörer. De känner sig orättvist behandlade och ouppskattade. Man kan undra om det beror på att de som företag förväntar sig för mycket goodwill av hobbyn och rollspelens intresseorganisationer eller om det verkligen är så att om man inte kan göra en egen produkt som är minst lika bra så får man inte klaga? Du tyckte da Vinci koden var en dålig bok men i och med att du inte skrivit en bättre så klagar du inte.

    Jag ser fram emot fortsättningen.

  2. Du menar att företagen är sura på klagomål från fans (el kanske mest icke-fans?).

    Många av klagomålen handlar väl om regelsystem och det gör väl några bättre (i sina egna ögon iaf 😉 )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.