Snart är det vinter igen…

När HBO bestämmer sig för att göra serier så brukar det sluta i succéer, Band of brothers, True Blood, Sex and the city(what?) med flera. Nu har de bestämt sig att ge sig på en ny genre, fantasy. Man kan fråga sig om det är en glädje eller en orsak till oro. Jag anser att de flesta fantasy serier som görs burkar vara så dåliga att man håller på att krevera. HBO har som tur varit smarta och valt att inte hitta på något eget och nytt. Istället har man valt att bygga serien på en succébok som senare också blev ett spel, nämligen Game of thrones, skriven av George R.R. Martin, som för övrigt sportar världen fulaste hemsida.

Spelet har bemötts relativt svalt från redaktionen, men boken har åtminstone jag vurmat över väldigt länge. I nuläget är det högst oklart hur många av författarens böcker som kommer förvandlas, men enligt senaste uppdateringar kommer första säsongen vara i tio delar, om dessa tio delar behandlar hela första boken är i nuläget oklart. En glädje för alla som gillar Boromir/Sean Bean, som även omnändes i artikeln ”Svartur Dödir!”, är att han även återkommer i den här serien, då spelandes den trofasta väktaren i norr, Ned Stark. Vidare i rolllistan finns Lena Heady, 300, Terminator: Sarah Connor Chronicles Samt Julian Glover, Star Wars: The empire strikes back. Jag hade kunnat fortsätta rabbla en del andra spännande namn i rollistan men jag tror ni får en aning om vilken satsning det här är för HBO.

Ett orosmoment är att Martin inte ännu har färdigställt samtliga böcker i ”The song of ice and fire” och om man ska vara helt ärlig så börjar man tröttna rätt så rejält på att vänta. Enligt de senast uppgifterna på författarens blog har han skrivit drygt 1300 sidor(!) på boken som uppföljer 2005 års ”A feast for crows”. Förhoppningen är ju att serien tänder en brasa under författarens arsel så att man får se slutet på böckerna innan slutet på serien. En annan förhoppning är att han lyckas skriva sin bok utan att tänka på den som en Teve serie. Det mest fantastiska med serien är att HBO redan fastställt launchen till 2011 och eftersom att första säsongen är i tio delar kan man anta att det kommer att bli en sommar serie som True Blood. Så börjar man glömma första bokens innehåll börjar det bli dags att fräscha upp sig, det sköna är att man inte behöver vänta lika länge som på uppföljaren för att se serien.

8 thoughts on “Snart är det vinter igen…”

  1. Det är ändå fantastiskt hur tomtig George kan se ut, med en liten skepparsmeck och allt. Mitt problem med fantasy är att serierna liksom aldrig tar slut, till sist känns det endast som de börjar om.

    Ser ändå fram emot Game of Thrones tv-serien, HBO har ju svårt att misslyckas numera så det lär bli påkostad och snyggt. Sedan får man se Sean Bean i aktion kan aldrig vara fel. Det här är ytterligare ett tecken att fantasy / eskapismen börjar bli ordentligt rumsren. Det tackar vi för!

  2. Jo det ska onekligen bli kul att se resultatet. Om du inte har läst böckerna så är det ett tips innan serien börjar. Jag vet att du föredrar litteratur av annat slag, men det kanske är dags för ett undantag. 😉

    Fantasy i litteraturen har onekligen ett problem att ta slut. Jag vet inte exakt hur många böcker han har planerat i “the song of ice and fire” men jag har fått för mig att han har satt någon sorts gräns runt 6 eller 7, men med tanke på hur sällan han skriver färdigt en bok och allt som händer inom dem så tror jag att slutet kan komma tidigare.

    Det är dessutom ganska konstigt att författarna har problem att avsluta sina böcker då det är först när slutet verkligen finns som man kan bedöma de som helhet.

    P. S. Hemskt vad formell jag låter… Universitets skada antar jag

    1. Formellt ska det vara! Jag har böckerna hemma i bokhyllan men det är så fantastiskt mycket text att sig igenom. Tar serien naturligt slut efter de tre första böckerna eller håller “Song of ice and fire” på sådär i vanlig ordning tills författaren avlider och hans son måste ta över?

      Jag måste hålla med angående problematiken med avslut. Torde inte det rimliga vara att man när man sätter igång en serie vet hur och när den ska sluta? Det borde väl finnas en rimlig disposition och utgivningstakt. Måste inte ett förlag kunna ställa sådana krav även på dessa fantasygubbar?

  3. Tackar Jocke!

    Jo böckerna fortsätter men jag upplever det som om de är påväg mot ett slut, så antagligen kan han inte skriva hur länge som helst. Böckerna kommer dessutom börja suga rätt ordentligt om han inte börjar knyta ihop säckar snart. Han har iofs knutit ihop några, men det behövs nog fler framöver.

    Det torde finnas någon form utav disposition från början. Men problemet är väl att förlaget gärna vill att författaren fortsätter skriva då de tjänar pengar på det. De kan ju dessutom ge författaren mer pengar för nästa bok för att sporra honom.

    Vad gäller sid antalet i första boken så känns den inte alltid så lång som den är. Eftersom att böckerna handlar om en person per kapitel som agerar på en tidslinje som som ständigt rör sig framåt, så får han det att kännas som om boken är kortare än vad den är.

    1. Blev faktiskt lite sugen, kanske ska göra ett litet försök att börja läsa om fantasyvariant om Rosornas krig, blir dock mer sugen på den riktiga historiska händelsen men jag är skadad.

      En person per kapitel är väl en klassisk fantasy disposition?

    2. Jag tror att ett problem med mycket fantasy-litteratur är att slutet känns så givet från början att ingen bryr sig. Fantasy-böckerna lever liksom inte på sitt fantastiska och dramatiska narrativ (med början mitt klimax slut) utan reduceras till att bli någon sorts tidningsnotiser om vad som händer i den fiktiva världen. Läsaren vet redan från början att den UTVALDE är utvald, och man vet redan att profetian kommer gå i uppfyllelse, trots att det ett tag ser brunt ut.

      Det gör också att författaren/förlaget kan skita lite i om huruvida de kommer i mål, för den dagen serien är slut måste författaren börja återanvända sina egna idéer för en “sagan om mallorea”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.