Problem 1: Grokka

Med Grokka menas att något (i det här fallet ett spel) är snabbt och intuitivt att förstå. Lekar som “du kan inte ta mig!” är optimala när det gäller grokka eftersom den heter vad den är: den som förstår orden förstår också reglerna. Det är klart att man vill att ens spel ska kännas smidigt, lättförståeligt och intuitivt. Bara skumma sidorna lite och sen pang! kör man.

Problemet med grokka är att det har ett mycket komplicerat förhållande till “bra design” i övrigt. Grokka beror nämligen väldigt mycket på i vilken utsträckning det spel som du läser liknar andra spel som du läser. Sånt som  vi är vana vid känns mycket mer intuitivt och lättförståeligt. I en svensk kontext innebär detta GURPS-regler är lätta att grokka – slå under ett värde. Utanför Sverige är det lättare att grokka tärning + värde  över svårighetsgrad. I inget fall är det lättare att grokka andra varianter, vilket för oss in på nästa problem: de konstruktiva procedurerna.

3 thoughts on “Problem 1: Grokka”

  1. Randanmärkning: Du använder ordet på ett lite konstigt sätt i första stycket och första halvan av andra stycket (eftersom det är ett verb). Det används på samma sätt som “greppa”, så ‘när det gäller grokka’, ‘problemet med grokka’ osv blir konstigt. Däremot använder du det helt rätt på de tre sista raderna. Det kommer för övrigt från Heinleins Främling på egen planet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.