Edge of the Empire – en perfekt start för rollspel

game-layoutVad är det som skiljer ett Star Wars rollspel från så många andra? Nu när vi har spelat Edge of the Empire Beginner Game kan jag konstatera följande. Det som är så speciellt med ett Star Wars rollspel är att stämningen och världen redan är etablerad. Alla vet vilken typ av scener och karaktärer som vi kommer stifta bekantskap med. Därför tror jag att just Edge of the Empire Beginner Game är en bra introduktion till rollspel. Världen och karaktärerna är liksom givna för alla som följt med populärkulturen de senaste tjugo åren. Rollfigurerna blir därför enklare att gestalta och fokus kan läggas på själva rollspelandet.

Allt som behövs för att spela introduktionsäventyret finns med i lådan, Edge of the Empire Beginner Game. Det är en produkt som uttryckligen riktar sig till nybörjare på rollspel. Därför levereras både färdiga karaktärer, kartor, figurpluppar och ett scenario i fyrfärg. Samtliga erbjuder stämning enligt förväntning, de upplevs som Star Wars. Om du tänker Star Wars och funderar på den första idén till ett äventyr, lovar jag dig, att idén kommer motsvara det medföljande äventyret Escape from Mos Shuuta.

Spelarna får en kort introduktion till rollspelens roller, sedan är det bara ta ett karaktärshäfte och köra igång. Rollpersonerna kommer att få erfarenhetspoäng under äventyret och då får de pedagogisk vända blad i häftet och välja talanger och färdigheter, för att därefter också avsluta äventyret med att placera fler poäng. Den person som valt spelledarens roll har ett knivigare uppdrag, hen rekommenderas nämligen läsa igenom hela äventyret före start. Frågan är om det är nödvändigt? Äventyret som sådant kräver egentligen inte detta. Istället skulle spelledaren kunna avhandla varje encounter utan att vara medveten om det eventuella slutet. I ärlighetens namn så läste jag igenom äventyret innan vi spelade, men det kan faktiskt vara möjlighet att bara köra igenom Edge of the Empire med väldigt lite förberedelser. Äventyret är nämligen upplagt så att den hela tiden introducerar nya element av reglerna.

Hur ser reglerna ut? Grunden i regelsystemet för Edge of the Empire är symboltärningarna, ni känner igen dem från Fantasy Flights Games rollspel Warhammer Fantasy Roleplay 3ed. Denna gång är symbolerna nya men systemet består. Du slår ett antal färgade tärningar beroende på färdighetsvärde, därefter lägger spelledaren på ett antal för handlingens svårighet. Du jämför symboler för att mäta framgången. Det kan vara komplext till en början att avläsa tärningarna men efterhand tillför dessa också en dimension, där resultatet blir en möjlighet att tillföra nyanser på händelserna i äventyret.

Överhuvudtaget är jag väldigt positiv till den här typen av produkter. Jag vill tro att Edge of the Empire Beginner Game är en bra start för den som vill veta vad rollspel är och samtidigt tycker det är roligt med Star Wars. Om man är mer intresserad av fantasy kanske man ska välja någon annat introspel, exempelvis Dragon Age. Oavsett ligger innehållet på en bra nivå med ett bra och väl anpassat äventyr, bra hjälpmedel och hög produktionskvalitet. Vi som erfarna spelare hade också en angenäm Star Wars upplevelse och utifrån äventyret lyckades vi bygga en mer flexibel upplevelse. Ett minus kan vara att spelet inte innehåller möjlighet att skapa egna karaktärer, dock finns det med nya monster och motståndare vilket innebär att äventyren kan fortsätta efter händelserna i Escape from Mos Shuuta. Redan nu finns fortsättningsäventyret The Long Arm of the Hutt, att ladda ner från Fantasy Flight Games webbplats.

Så sammanfattningsvis, om du vill introducera rollspel till din omgivning eller dig själv och gillar Star Wars är Edge of the Empire Beginner Game en väldigt bra början.

7 thoughts on “Edge of the Empire – en perfekt start för rollspel”

    1. Förra sommaren skrev jag en del artiklar om Warhammer 3ed, hur jag tror att spelet funkar. Dessa sammanfattar saken ganska bra, hur det funkar som nybörjarrollspel är något jag inte riktigt funderat över. Jag tror det absolut bästa med Star Wars ur den synvinkeln är just välkänd karaktärer och värld. Där är Warhammer inte riktigt lika användbar. Jag förespråkade “less is more” gällande Warhammer och där är nog Star Wars bättre, det räcker med tärningarna som nymodighet, Action Cardsen och talangkorten blev rätt snabbt mest överflödiga. I Warhammer tror jag att man max ska ha kanske två Action Cards för att det ska fungera. Warhammer innehåller helt enkelt för många spretiga regelmekanismer för att fungera optimalt.

      Warhammer – “less is more”
      http://www.boningen.org/archives/rollspel/warhammer-och-less-is-more

      Warhammer – de färgglada tärningarna
      http://www.boningen.org/archives/rollspel/warhammer-och-de-fargglada-tarningarna

      Warhammer, Action Cards och MMO
      http://www.boningen.org/archives/rollspel/warhammer-action-cards-och-mmo

      Warhammer – “cooldowns”
      http://www.boningen.org/archives/rollspel/warhammer-cooldowns

      Warhammer – influenser och sammanfattning
      http://www.boningen.org/archives/rollspel/warhammer-influenser-och-sammanfattning

      Vilket himla oväder!
      http://www.boningen.org/archives/rollspel/vilket-himla-ovader

      1. Jag har ju läst de tidigare artiklarna så jag har koll på det 🙂 Frågan är mer om du anser att de lagat buggarna i WH3? Jag har inte läst Beginner Boxen, men det finns iaf sk Talents, (väl?) – det känns som de fyller actionkort till viss del och gör det lätt oöverskådligt till slut.

        Men hur upplevde ni det?

        Ang tärningarna i multum så får jag känslan av att man inte riktigt valt om man är i story now el klassisk stil. Dvs att spela klassiskt och slå alla dessa pooler i en strid känns overkill, men samtidigt känns systemet inte som det är gjort för ett slag per en konflikt – vilket skulle kunna ha funkar.

        1. Systemet är klart en förbättring vad jag kan se då den inte består av så många reglerdelar som funkar olika utan påminner mer om ett traditionellt regelsystem men med specialtärningarna som en nytt tillägg.

          Men framförallt är svårt att avgöra när Beginner Game endast innehåller färdiga karaktärer och utan möjlighet att skapa egna rollpersoner. Talents blir därför svåra att avgöra. Problemet med Action Cardsen var att de hade stor potential men inte levererade.

          Stridssystemet i Star Wars är betydligt smidigare och snabbare än i Warhammer 3ed. Har man lärt sig att läsa av tärningarna går det föredömligt snabbt. Antal tärningar har också minskat då det finns ett system att uppgradera tärningar istället för att lägga till. Tärningarna är nog tänkt att fungera i klassisk stil egentligen, men när vi har spelat Warhammer 3ed har vi ofta lagt på en story now filter, med färre mer avgörande tärningsslag. Men som jag ser det finns det egentligen inget stöd i reglerna för detta.

          Jag upplever att man iaf försökt laga en del av de saker som kändes trasig i Warhammer 3ed, jag ser iaf regelsystemet som en förbättring. Jag är således positiv och kommer köpa Edge of the Empire och se vart det bär.

  1. Så spelet passar för att introducera nybörjare till rollspel. Om man är rollspelsveteran, men vill ha ett system som stödjer Star Wars universat, inte krånglar till det i onödan, men håller för kampanjspel, är det fortfarande att rekommendera?

    1. Edge of the Empire Beginner Game är en renodlad produkt för nybörjare. I och med att det inte går att göra egna karaktärer håller det nog inte för kampanjspel. Förutom detta är regler spelet till relativt enkla. Det finns dock inga världsbeskrivningar eller kampanjmaterial. Ett par fiender beskrivs men inget mer.

      Så ska man köra kampanjspel så krävs en del hemmabygge och rollspelet Edge of the Empire som kommer ut under våren kanske är bättre, har dock varken läst eller spelat det. Jag är tveksam om Edge of the Empire Beginner Game uppfyller alla dina krav. Sedan kan många rollspelsveteraner ha problem med specialtärningarna, så detta bör iaf tas med i beräkningen.

  2. Okej, tackar. Tärningarna skrämmer mig inte överdrivet, men jag får vänta till våren och ta en titt på det fullständiga spelet när det kommer ut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.