År noll vid första anblicken

Säga vad man vill, men Nya nya mutant – eller Mutant År Noll som det heter på omslaget – är en radikal produkt. Som titeln antyder är det ut med det gamla och in med det nya som gäller. Det gamla regelsystemet med sin nötta t100 är utbytt mot ett mer nutida och kickstarter-vänligt system med olikfärgade t6or med specialsymboler, kort och spelmarker som placerar sig i korsningen mellan Apocalypse World, The Questing Beast och tidigare spel från Fria Ligan. Premissen är också utbytt. Spelet äger rum nästan direkt efter katastrofen och fokuserar på brytpunkten när “all” gammal kultur förstörts eller blivit irrelevant och ska ersättas av ny. I en liten by där ingen föds men desto fler dör, kämpar rollpersonerna mot hunger, trötthet, zonröta och bristande resurser i hopp om att bygga upp ett nytt samhälle. Den nya premissen gör också att världen som du lärt känna i tidigare Mutant-spel är borta. Det är såklart möjligt att Pyrisamfundet uppstår, men om man ska följa devisen “spela för att se vad som händer” är det bara en av många möjligheter och kanske inte ens den troligaste.

Även spelets ton är annorlunda. Utanför Reine Rosenbergs fantastiska illustrationer är det är mindre humor, mer mördargrått. En annan stor skillnad är att spelet varken erbjuder muterade djur eller robotar som spelarpersoner, vilket såklart också skapar en mer allvarlig stämning. Samtidigt är spelet – titeln till trots – mindre politiskt. Lite som i Svavelvinter börjar Mutant År Noll med ett brädspels- eller strategispelsliknande moment där spelarna tar rollen av ett sorts framtida kommunfullmäktige och beslutar om nya infrastrukturprojekt. Även om rollpersonerna kanske formellt inte är med i kommunfullmäktige, är de ändå tätt sammanknutna. Rollpersonerna har en sammankallande funktion (om de inte är i byn blir det inget möte) och en verkställande funktion, vilket gör att spelarna är delaktiga i alla led i projektet. Detta gör förstås att spelarna känner starkare för sin hembygd. Men det medför också att spelarna uppmuntras att inte ge sig längre ut i zonen än att de kan avsluta spelmötet i arkens trygghet (och därmed påbörja nästa möte med kommunfullmäktige). Och det medför också att spelet kretsar mindre runt sociala orättvisor och mer runt uppbyggnad och kolonisering. Projekten är Folkets projekt, och slutfasen för hembygdens utveckling nån sorts västerländsk demokrati.

layoutMÅNFör den som redan är bekant med Mutant-världen är det alltså mycket att ta in, och mycket nytt att vänja sig vid. Den som är van vid Apocalypse World kommer ha det lättare eftersom det är tydligt att År Noll hämtar mycket inspiration därifrån. Samtidigt är en sådan övergång inte heller helt lätt – spelledarprinciperna är till exempel såpass lika att det är lätt att tänka “det här kan jag redan”, men samtidigt tillräckligt olika för att man ska ha fel.

Som alla Fria Ligan-spel är Mutant År Noll mycket snyggt. Reine Rosenbergs illustrationer är fantastiska, även om jag ibland upplever en skillnad i känsla mellan bild och text. Den pdf-utgåva som jag har läst är dock förvånande slapphänt layoutad, med gott om ställen där en mening eller en tabellrad blivit hängande eftersom den inte beretts plats på föregående uppslag. Inget allvarligt, men efter layout-fullträffen Morwhayle är det ett klart steg tillbaka.

Sammanfattningsvis måste jag säga att det är svårt att sammanfatta. För det första har spelet inte kommit ut än. Tryckta produkter känns alltid mer inbjudande än pdf:er. Färgade tärningar och spelmarker är roligare när man har dem i handen än när man försöker föreställa sig hur de fungerar. Och de hängande rader och konstiga ordval som stör intrycket kan komma att ändras. För det andra ligger skuggan från Undergångens Arvtagare tung. I mina ögon är gamla nya mutant den bästa produktlinje som gjorts i Sverige, och mot sånt är det såklart svårt att konkurrera. På längre sikt är det således smart av Fria Ligan att kasta bort det gamla och starta på ny kula. Själv kan jag dock inte släppa känslan av att det fanns mer baby än badvatten i den baljan – mycket som borde tagits om hand, integrerats och förädlats istället för att bytas ut. Som det är nu upplever jag att spelet inte har mycket mer än namnet gemensamt med sina föregångare. Jag hoppas och tror att spelet kan växa – både i sig själv och i mig. Kanske är det enda som krävs en splatbook och några speltimmar.

Just nu ställer jag mig dock försiktigt skeptisk.

11 thoughts on “År noll vid första anblicken”

  1. Intressant läsning!

    Några kommentarer till vissa passager, som jag tycker är på sin plats för att inte vilseleda eventuella läsare:

    “Spelet äger rum nästan direkt efter katastrofen och fokuserar på brytpunkten när ‘all’ gammal kultur förstörts eller blivit irrelevant och ska ersättas av ny.”
    Det gamla kulturen (i betydelsen civilisationen) har visserligen fallit, men irrelevant är den absolut inte. Tvärtom är utforskningen av den gamla världen och dess hemligheter en central del av spelet.

    “Samtidigt är spelet – titeln till trots – mindre politiskt.”
    En tolkning förstås, men en tolkning jag har väldigt svårt att förstå. För det andra finns det definitivt sociala orättvisor i M0 (tex är bossar och slavar till och med spelbara sysslor). För det andra är utvecklingen av Arken (vilka projekt som ska inledas, vilken ideologi som Folket strävar efter) ett väldigt politiskt spelmoment – och något som spelarna ägnar sig åt konkret i spel, det ligger inte bara i spelets backstory.

    “Projekten är Folkets projekt, och slutfasen för hembygdens utveckling nån sorts västerländsk demokrati.”
    Absolut inte – det är fritt fram att skapa det samhälle som spelgruppen vill. Var läser du att “västerländsk demokrati” är slutfasen?

    “Som det är nu upplever jag att spelet inte har mycket mer än namnet gemensamt med sina föregångare.”
    Det stämmer inte. Det finns massor med kopplingar mellan M0 och tidigare utgåvor, men de flesta är inte uppenbara från början. Och fler sådana kommer framtida moduler.

    “Jag hoppas och tror att spelet kan växa – både i sig själv och i mig. Kanske är det enda som krävs en splatbook och några speltimmar.”

    Det låter som en klok inställning. Mutant: År Noll är bara början!

    Slutligen: Vi vet att det finns massor av rollspelare som älskade MUA hett, och gör det fortfarande. Vi hör själva till den gruppen! Men när vi nu gör ett nytt Mutant, så kan vi inte försöka efterapa ett gammalt spel. Vi måste följa vår egen vision och göra något nytt. Vi inser att många MUA-spelare kan komma att sätta i halsen när de ser M0. Att vissa säger “detta är inte Mutant för mig” är en risk vi måste ta, annars kommer vi aldrig att kunna göra ett spel som är intressant och relevant. Vi hoppas helt enkelt att spelare kommer att bedöma M0 på egna meriter framöver, i takt med att moduler kommer ut och världen växer.

  2. Artikelns korta beskrivning av lokalsamhället fick mig att tänka på Karin Tidbecks eminenta och kommunalgrått kusliga “Amatka” från här om året.

  3. Jag är i alla fall glad att någon till slut tar bort procent-systemet. Jag har aldrig gillat det vare sig när det var till DoD, Call of Cthulhu eller Mutant. Läste en recension av nya Mutant igår. gav faktiskt lite blodad tand. jag tycker att det verkar bra!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.