Riotminds blev nästa dödsfall

Nyheten nådde precis oss i redaktionen att Riotminds har valt att avsluta sin verksamhet. De meddelar via sin webbplats att onlinetjänsten, som numera är den plattform där de valt att publicera sina produkter kommer fortsätta att rulla. Det är oklart om det fortfarande innebär att det är en betaltjänst. Naturligtvis tråkiga nyheter men kanske inte helt förvånande med tanke på beslutet att helt överge trycka produkter. Man kan ju i efterhand se det som ett led i att trappa ner produktionen eller ett misslyckat försök.

Varumärket Drakar och demoner står nu för första gången på över ett decennium utan ett förlag som vill driva varumärket framåt. Två rollspelsförlag har också på kort tid valt att helt avsluta sina verksamhet nämligen Riotminds och Järnringen. Det är tuffa tider och vi får se framtiden kommer att erbjuda. Sverige bubblar dock fortfarande av produktivitet och bara i år har flera nya rollspel släppts. Men det är helt andra aktörer som gör dessa, inga stora förlag men ambitioner, är det idag möjligt att producera rollspel i den skalan i Sverige? Ska vi återigen börja tala om rollspelsdöden? Jag sätter mina förhoppningar till att Fallen Publishing och Fria Ligan kommer bli nästa arvtagare. Men att ge ut kommersiellt gångbara produkter på svenska känns som en död idé, marknaden är helt enkelt för liten.

9 thoughts on “Riotminds blev nästa dödsfall”

  1. Tycker allt det är ledsna nyheter att bägge två av de förlag som ligger närmast hjärtat lägger ner. Å andra sidan sätter jag min tilltro till Fria Ligan.

    Sen skall vi ju inte glömma om vi drar in de kommersiella så var det ju inte för att de sålde dåligt som bägge la ner utan för att de inte hade tid. Visst att ekonomin spelar roll för annars kunde de ju jobbat med de på heltid men då krävs det att dina produkter säljer utav bara den och att det inte finns många konkurenter.

  2. Det här kanske låter sjukt, men jag tycker att det är tråkigare att Riotminds lägger ned än att Järnringen gjorde det. Trudvang är något av en favvo-värld. Och framförallt behöver Sverige ett Drakar och Demoner.

  3. Jag var innne och kikade på Myling spels hemsida (antagligen för att jag ville läsa texten om att alla i din rollspelsgrupp måste köpa ett ex av alal svenska nya rollspelsprodukter, för alltid – annars jävlar!) och slogs av att de redan har släppt skitmycket material till En Garde 3. Det är precis den takten Drakar och Demoner behöver.

    Så mitt förslag är DoD åt Myling, med ny värld. Trudvang åt Fria Ligan, med Riot Minds som exlucive producers.

    1. Jag tror personligen att Trudvang helt klart skulle bli bättre utan DoD. Ett rollspel som är mer story, med regler som uppmanar till sagoberättande och vikingafärder. Trudvang är som idé helt fantastiskt, men drogs nog ner av att det fortfarande skulle vara ett nybörjarspel med väldigt mycket regler.

      Fria Ligan kommer ju att satsa på Svavelvinter så de har ju redan Ereb Altor i sina klor, orkar de med ännu en dumpat DoD värld? Jag säger Trudvang till någon helt annan istället.

      DoD kanske skulle ärvas av någon annan helt enkelt? Jag tror att det är svårt att köra flera produktlinjer med tanke på att marginalerna för rollspelsförlagen är så små ändå.

      Jag vill också slå ett litet för Eon IV som håller på att utvecklas, det är lätt att glömma bort dem i ekvationen då det varit relativt tyst därifrån ett tag och gamla versionen av Eon känns lite maläten.

      1. Dock följer inte resten av Ereb Altor med Trakorien, öriket är sin egen, helt Nidlandsbefriade värld nu.
        Jag tror verkligen att Trudvang kan stå på egna ben samtidigt som DoD faktiskt behöver gå vidare.

        DoD behöver en injektion av monsterjagande häxkarlar med silversvärd, alla mytologiska monster från alla kulturer, en typ Kingmaker kampanj, en rälsad high-fantasy kampanj med mycket äventyr och ett par böcker i horisonten om hur man gör tuffare karaktärer.

        Trundvang å andra sidan behöver mer av vikingasagor och mer bland tomtar och troll sagor. Tyngre knivar, större ting med mer ränker, än mer finska och isländska namn, alferna asakultifieras än mer, dvärgarna börjar smida skepp som man kan vika ihop och stoppa i fickan och sedan ser spelarna hur en stor krigare dra ut i västerled för att jaga troll.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.