Karl Bergström – ett bra exempel?

Finns det bra exempel på recensioner om rollspel på svenska? Det är fråga som jag ställde mig själv efter det jag känt över speltidningen Fenixs recensioner. Det jag kom att tänka på var Karl Bergströms videorecensioner av rollspel som var en del i Sveroks webbtidning Signaler. Den är numera nerlagd men filmerna går fortfarande delvis att finna på den arkiverade webbplatsen. Vad är det jag gillar?

Jag gillar Bergströms småputtriga kulturella snack, en nördig humor samtidigt som han försöker lägga ett djup i produkter som kanske inte förtjänar det exempelvis i recensionen Fantasy Flight Games rollspel Deathwatch, finns fantastiska kommentarer såsom när han förklarar spelets syfte. Målet med spelet är ” att likt en sverigedemokrats våta midsommarnatts dröm åka runt i galaxen och bekämpa alla främmande raselement i den mänskliga folkkroppen.” De påminner om motiveringarna till Nobelpriset i litteratur. Här är en direktlänk till recensionen

Det finns också andra exempel så exempelvis Fantasy Flight Games Warhammer Fantasy 3ed. Tyvärr är de inte så många videorecensioner som lades upp och textrecensionerna är alldeles för korta för att hinna bli intressanta. Det kanske är så att videorecensioner genom sitt medium både blir mer lättillgängliga och lättsammare?  Ni kan själv se hur många ni hittar på Signalers nedlagda webbplats. Passa också på att läsa artikeln om rollspelsdöden som var förra årets snackis.

Om ni vill höra mer av Karl Bergström, intervjuas han i det senaste avsnittet av Märklighetstroget. Här diskuteras “fallgropar i rollspel, vilka som finns och hur vi undviker dem”. Intressant, jag kommer i alla fall att ladda ner och lyssna.

10 thoughts on “Karl Bergström – ett bra exempel?”

  1. Har sett Deathwatchrec – fantastisk skillnad not de textbaserade rec som verkligen sög – 300 tecken tror jag det va upstyrt från redaktören – vad tänkte de där? 😉

  2. meh,åh, jag som just tänkte skriva ungefär denna text.
    Fast jag hade tänkt skriva mer om märklighetstroget avsnittet som var det bästa hittills och någonting om Karl i stil med “i en spelförening där jag var aktiv runt millennieskiftet hade Karl rykte om sig att läsa kända befälhavares memoarer, enbart för att bli en bättre figurspelsstrateg”

  3. Jo, det stämmer att vi var begränsade till ganska få tecken- runt femhundra, men det var mer tänkt som blänkare än hela recensioner. Det var lite tråkigt att man valde att lägga ner precis när vi började få upp ångan, men det var väldigt kul så länge det varade.

    Vad det gäller ryktet, så kan jag verkligen bekräfta eller förneka… (psst- guderian, rommel och guevarra har alla skrivit läsvärda böcker, särskilt den senare)

  4. Om du skulle recensera dem vilken av memoarerna har givit mest effekt på figurspelandet?

    Skämt å sido, jag gillar verkligen tonen i videorecensionerna. De blandar humor med en fördjupad diskussion. Den är verkligen den ton jag eftersöker i recensionerna i ex. Fenix. Funderat kring att driva det vidare i någon form? Personligen hoppas se på att få se mer.

    Märkt att en hel del av videorecensionerna som gjordes via Signaler inte längre är tillgängliga via vimeo. Är det aktuellt att det blir tillgängliga vid något senare tillfälle?

  5. Jag hoppas framförallt på att det dras igång en rollspelsdiskurs på de svenska konventen som är minst lika givande som den som lajvsverige har, vilket jag är inne på i podcasten. Jag kommer att fortsätta hålla föreläsningar/workshops på sveriges konvent – kan särskilt tipsa om Container i sommar (tio dagar bad, spel och sol för hundra kronor i Jönköping).

    Vad gäller signaler-sajten och materialet så är det ur mina händer är jag rädd. När det finns en ny plan för vad som ska göras med sveroks tidning/sajt så antar jag att det blir aktuellt på nytt.

    1. Jag tror du har helt rätt att det behövs en diskurs om rollspel. Bordsspelandet har där klart kommit efter lajv när det gäller den gemensamma debatten om hur/vad/när/varför vi spelar.

      Jag är nyfiken vad du har fått för reaktioner hittills och vad tycker som kan diskuteras eller reflekteras över?

      Tack för tipset om Container vi i redaktionen ska undersöka det närmare. Tyvärr är jag inte medlem i Sverok längre men man tycker ändå att förbundet bör ha en tidning.

  6. Jag har nu lyssnat på det senaste avsnittet av Märklighetstroget, som gästas av herr Bergström. Jag rekommenderar alla som är intresserade av rollspel kring ett bord att lyssna. Det fick mig både att reflektera och inspireras.

  7. GRAVEDIGGING, jajjemän. Nä men jag skulle bara be att få fråga om det finns någon möjlighet att någon har kunnat gräva fram filmerna eller om de är förevigt borttappade? Tacksam för svar, även om jag är ett år sent ute.

    1. Det verkar som att cyberrymden har slukat dem. Men å andra sidan, i CSI säger de alltid att det som händer på nätet finns kvar på nätet, så det borde ju gälla recensioner också…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.